Hogyan született az „Együtt Lenni Jó” családi fejlesztő élménynyaralás, autizmussal érintett családok számára?

Ez meg mi?

Az úgy kezdődött, hogy nagyon régen szervezek vízitúrákat, ezt tavalytól lelkes barátaimmal közhasznú egyesületként tesszük. És van egy autizmussal élő kislányom.

Kevés szabadidőmben – és a fürdőkádban 🙂 szörfözök a neten, nézegetek autista csoportokat, böngészek blogokat. Lesújtó tapasztalataim voltak a szülők elkeseredettségéről, kilátástalanságáról, az ellátórendszer tájékoztatási hiányáról.

Egyszer csak – hogy ez álmomból riadva hajnalban, vagy nyugiban a fürdőkádban, már nem emlékszem – de kipattant fejemből egy ötlet!

Ugyan már, Anita, 60-70 fős csoportokkal túrázol, van szervezési tapasztalatod, nehogy már ne tudj megszervezni egy autizmussal élő családoknak szóló pihenést! Pont én ?? Na, fogd meg a söröm! 🙂

Mire kell figyelnem?
– a szülők félnek (jajj, mi lesz, ha: nem eszik, nem játszik, nem érzi jól magát, nem alszik, nem lesz játszótársa, túl sokan lesznek, meltdown (túltelítődés)-t hogy viselik mások, mit szólnak mások, ha: kiabál, sír, dühöng, bezárkózik?) ***
– ennek megfelelően választottam ki a helyszínt. Csend, nyugalom, béke (béka, vízpart, peca, erdő, sátor, szoba, szabad tér)
– gyermekek egyedi igényei: biztonság, nyugalom, ételallergia, társbetegségek, akkor éppen abban a pillanatban kinek milyen hangulata, igénye, kívánsága van
– szülői igények: pihenni szeretnék: elolvasni egy könyvből 5 oldalt zavartalanul, a végtelenbe révedve bámulni a csillagokat, csak úgy, a semmiről csevegni más felnőtt emberekkel

Ezért az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha csak 5 napos nyaralást szerveznék? 2 nap utazás, 3 teljes nap játék, móka, csend, nyugalom, jókedv, feltöltődés…De hol? Sonkád! Ez egy kicsi falu az öreg-Túr partján. A szállásunk kb 3 km-re van a falutól. Senki sem zavar minket és mi sem zavarunk senkit. A helyszín tökéletes!

 

Saját játék készítése

Saját játék készítése

 

Ahha! És mégis, mit fogunk csinálni? Az én kislányom integrált oktatásban részesül, egy-két „Enciségen” kívül nem sok nyűg van vele. De mi van a súlyosabban érintett gyerekekkel? Na, kérdezzük csak meg a fejlesztő pedagógusunkat! IGEEEN, vállalja! És a kolléganője is! Haladunk, jó lesz ez!

Hmmm… milyen lehet egy állat-asszisztált terápia? Mondjuk kutya.. Gőzöm sincs, sosem láttam ilyet. Ki lehet még erre kíváncsi? (felmérés auti-csoportokban) Sokan! Hurrá, keressünk egyet! És IGEEEEN, megtaláltam!

És így tovább…. rengeteg féle-fajta fejlesztés van, amiről pontosan azt sem tudjuk, mit takar.
Kipróbálnám? Természetesen…
És ingyen? Hohó, hogy a manóba ne?

Így lesz nálunk a gyerkőcöknek kutyaterápia, bábterápia, Dszit – terápia, kézműveskedés, autizmus-specifikus fejlesztések, strand, peca, fagyűjtés, rajzolás, ragasztás, játékkészítés.
Itt aztán mindent kipróbálhat, és semmi sem kötelező!

 

Jajj, úgy élvezem és a strandot!

Jajj, úgy élvezem és a strandot!

 

 

Aha, anya/apa meg halálra unja magát, mi?
Nem úgy van az, kérem!
Megtudja, melyik terápia mire jó, jó-e a gyerkőcének, szereti-e a csemete.
Megmasszírozzuk kicsit a szülőket.
Színházi előadást is kapnak.
Családterápiát, vagy magán terápiát, kinek mire van szüksége.
És persze pihenés, jókedv, nyugalom, odafigyelés…..

 

Relax

Relax

 

 

Jó, jó, de mindezt miből? Egyesületünk kevéske nyereségét az utolsó fillérig erre az eseményre fordítjuk, pályázunk, gyűjtjük az 1%-ot, támogatókat keresünk.

…. és eljött 2019 nyara. Az első Együtt Lenni Jó! nyaralás…
Hű, de izgultam…. Menni fog, milyen lesz, hogy fogják fogadni? Milyen élményekkel mennek haza? Visszajönnek? Lesznek barátságok? Tudok vinni egy csepp pozitív változást az életükbe?

ÉÉÉÉS: FANTASZTIKUS LETT!  És bármilyen fárasztó is volt nekünk, szervezőknek, mindenki hatalmas energiát kapott a többiektől! Vidáman, feltöltődve mentünk haza!

Így nem maradt más, mint újra nekiveselkedni, és 2021.07.21-07.25-ig ÚJRA EGYÜTT LENNI JÓ!!!! – ÉLJ!

Hogyan támogathatsz minket?
– gyere velünk túrázni! – minden fillért erre az eseményre fordítunk
– ajánld fel adód 1%-át (adószámunk: 18655007-1-15)
– támogass minket: számlaszámunk: 68500146-11059792

***ui: nem lett így, mert a gyerkőc: evett, játszott, jól érezte magát, aludt, volt játszótársa, nem volt tömeg, meltdown (túltelítődés)-t hogy viselik mások – szerintem tök normális, velem is előfordul :-), mit szólnak mások, ha: kiabál, sír, dühöng, bezárkózik? – semmit, egy cipőben járunk.

https://vizityuk.hu/populartour/egyutt-lenni-jo-2021/

Wermeser Anita
elnök