Gyors Infók Kezdőknek

Nem tudok úszni. Mehetek-e túrázni?

Nyugalom, viszek kenukat. Úszva még senkinek nem kellett megtenni a távot!  MINDENKINEK adok mentőmellényt! 18 év fölött, amennyiben biztonságosan tudsz folyóvízben úszni, saját felelősségedre leveheted, 18 év alatt kötelező, hogy rajtad legyen!

Soha nem voltam vízitúrán, részt vehetek így is?

Igen. Ebben az esetben javaslom, hogy kora délután érkezz az első napon, mert a túravezetővel egyenként beültök a kenukba, és megtanítunk evezni! Ne félj, nem kell hozzá diploma, 8-10 éves gyerekek is pikk-pakk megtanulják.

Nem tudok evezni, én is rész vehetek a túrán?

Lásd: eggyel feljebb.

Mit tartalmaz és mit nem tartalmaz a részvételi díj?

– Az árak tartalmazzák a kempingdíjakat, amennyiben sátorban alszol. Ha apartmanban/vendégházban szeretnél aludni, ennek lehetőségéről és plusz költségeiről a túrakiírásban tájékoztatlak.

– Amennyiben tartalmazza az étkezést a túra, úgy csak egy kis nasit, üdítőt, az üdítő sörödet kell neked hozni.

– Vannak önellátó túráink, ott az étkezést teljes egészében neked kell megoldanod.

– Parkolási díjak: lásd lejjebb.

– A helyszínre utazás és a hazautazásod költségeit nem tartalmazza a részvételi díj.

Minden faluban van kisbolt, könnyen be tudsz szerezni alapvető dolgokat. (mellékesen jegyezném meg, 2-300 fős kis falvakról van szó – leginkább a Túron – így ne számíts hipermarketekre, de a választék megfelelő)

Milyen ételek lesznek?

Reggeli és ebéd: hideg ételek, minden olyan, ami nem romlandó. Így: kenyér, kolbász, májkrém, húskonzerv, szalonna, paprika, paradicsom, uborka, stb. Vacsorára leginkább a bográcsos klasszikusokra számíthatsz! Úgymint: töltött káposzta, lecsó, gulyás, babgulyás, pörkölt, paprikás krumpli, stb.

Ételallergiás vagyok, én mit fogok enni?

Nyugalom, a pici lányom is majdnem mindenre allergiás volt, fel vagyunk rá készülve. Jelezd jelentkezéskor a „megjegyzés” rovatba az allergiád, felvesszük veled a kapcsolatot és megoldjuk.

Vannak-e kizáró tényezők/betegségek, amikor egyáltalán nem vízitúrázhatok?

– Eszméletvesztéssel járó betegségek esetén nem javasoljuk a vízitúrát.

– Az öreg-Túron fizikai akadály a hatalmas túlsúly. Ennek az az oka, hogy gyakran bujkálni kell a bedőlt fák alatt, vagy ellenkezőleg, ki kell szállni a vízről egy bedőlt fára, átemelni a hajót, majd visszaülni. Arra pedig, hogy ezeket a mutatványokat biztonságosan megcsináld 30-40-50 kg túlsúllyal, elég kevés az esély. (hívj fel és elmondom, hogyan tesztelheted otthon, hogy menni fog-e)

Milyen korosztály szokott veled túrázni?

Leginkább a 30-50 közöttiek. Szerencsére gyerekeikkel, unokáikkal együtt!

Kisgyerekkel szeretnék menni. Hány éves kortól vihetem magammal?

Eddig a legfiatalabb túrázóm 4 hónapos volt! Persze, vele könnyű, mert megmarad egy helyben. ? Nincs korhatárhoz kötve. Igyekszünk lekötni a kicsiket a kenuban is. Egy aprócska evező (én adom), pancsolás, buborékfújó, faág, vagy „peca”(botra kötött madzag) csodát művel a legkisebbekkel is! 4-5 éves kortól pedig már „nagyok”, hiszen egyedül is „tudnak” evezni! És élvezik! Ha pedig elfáradtak, a kenu ringatózásától istenieket tudnak aludni órákon át.

Egyedülállóként, kisgyerekkel szeretnék túrázni. Nem fogunk lemaradni a többiektől?

Mindig van „fölösleges” kormányosunk, aki beugrik, rásegít. A hajóbeosztásokat is úgy szoktuk kialakítani, hogy kicsit összekeverjük a csapatot. A gyerekek estére már nagyon jól összebarátkoznak. Egyébként mindig mindenkit megvárunk, nagyobb csapatnál pedig több túravezető kíséri a túrát.

Mit fognak a gyerekek csinálni?

Ez nem a „jaj, nincs TV unatkozunk” túrázás! Óriási pancsolások, iszapbirkózás, fagyűjtés, favágás, házi tűzijáték, homokvár-építés, tábortűz, sátorállító-verseny, sodrással szemben úszó verseny, és hihetetlen bandázások a gyerkőcök között! Ne félj, ne aggódj, fantasztikusan jól érzik magukat!

Hogyan jutok el az indulás helyszínére?

Saját autóval, busszal, vonattal, ismerőssel. Ezt neked kell megoldanod. Ha nem boldogulsz, hívj, segítek!

Autóval utazunk. Hol lesz az autóm? Hogy kapom vissza?

Az autók az indulási állomáson, őrzött kempingben vannak, napi 4-600 Ft áron. A túra végén a hajószállító autó a sofőröket visszaviszi az autókért. Ezt a költséget tartalmazza a túra ára! A Bodrog-ártéren Tokajból indulunk, és ugyanoda érünk vissza. Csillagtúrán fixen Szatmárcsekén táborozunk, ott nincs ilyen gond, hiszen minden este ugyanott alszunk.

Milyen szálláslehetőségek vannak?

Az esetek döntő többségében sátrazunk, de lehetőség van arra is, hogy apartmanban/vendégházban aludj, ennek plusz költségeiről a túrakiírásban tájékoztatlak.

Mit vigyünk magunkkal?

Amennyiben tartalmazza az étkezést a túra, úgy csak egy kis nasit, üdítőt, az üdítő sörödet kell neked hozni. Vannak önellátó túráink, ott az étkezést teljes egészében neked kell megoldanod. A minimum felszerelést lásd lejjebb!

Szeretnénk egy kenuba kerülni a családdal. Van rá lehetőség?

Természetesen ez az alapszempont. Amennyiben mégsem lehetséges (pl. nem tudjátok bevállalni a kormányzást; 2 felnőtt és 3 gyerek nem fér el egy négyszemélyes kenuban), úgy rutinos kormányoshoz kerül a család másik fele. Ne aggódjatok, egymás mellett evezünk és bandázunk egész nap! Hisz ez erről szól, hogy együtt legyünk!

Milyen felszerelést vigyek magammal?

 • sátor,
 • hálózsák,
 • polifoam,
 • esőkabát – a legjobb az, amelyik két részes (nadrág és kabát).
 • világos színű kalap vagy sapka,
 • napolaj,
 • szúnyogriasztó,
 • elemlámpa,
 • tányér és evőeszközök – lehetőleg műanyag, nem eldobható. Saját, hosszú éves tapasztalat: a porcelán összetörik; a fém olyan forró, hogy nem tudod megfogni (csak akkor javaslom, ha van füle); az eldobható műanyaggal rengeteget szemetelünk. Én a konyhában használatos műanyag tálakat szoktam vinni,
 • párna vagy szivacs a popsid alá,
 • olyan szandi, búvárcipő, saru, rossz edzőcipő, amivel ha iszapba lépsz, nem esik le a lábadról!
 • szokásos gyógyszereid,
 • kulacs,
 • napszemüveg.

 

Biztosan elindul a meghirdetett túra?

Amennyiben a jelentkezők létszáma eléri a 15 főt, és nincs vis major (természeti katasztrófa, több napos viharok, túrázást veszélyeztető áradás, Covid, stb.) akkor igen. Amennyiben az előbb említett esetek miatt marad el a túra, úgy a befizetett részvételi díj teljes egészében visszafizetésre kerül.

Van-e lehetőség arra, hogy csak a barátaimmal, családommal túrázzak, ne legyenek idegenek?

Természetesen igen. Ez az igazi nagy dobás! És hogy ez mi a szösz?

Amennyiben te és a családod/barátaid szeretnétek együtt túrázni úgy, hogy minden a ti szátok íze szerint van, akkor ez a te túrád! És ha szeretnéd, akkor nem kerül meghirdetésre, tehát nem kell „idegenekhez” alkalmazkodnod!

Ti választhatjátok ki

 • a folyót (Tisza, Bodrog, Bodrog-ártér, Öreg-túr),
 • hol szeretnétek aludni (ház, panzió, kemping),
 • milyen étkezési ellátást kértek (a semmilyentől a teljes ellátásig 🙂 ),
 • hány napos túrát szeretnétek (amennyi jól esik),
 • eközben mennyit szeretnétek evezni (1 nap evezés, 2 nap pihenés 🙂 ),
 • csomagszállítást kértek-e,
 • egyéb, kiegészítő programok (kerékpárkölcsönzés, kulturális program, stb),
 • és minden, ami csak eszedbe jut!

 

Két apró pici feltétele van a történetnek:

– legyetek legalább 18-an!

– nem ütközhet a kívánt időpont más túrák időpontjaival!

Ha „zárt” kívánságtúrát szeretnél, akkor nem kerül meghirdetésre, tehát csak te és a családod/barátaid lesznek ott.

Ha viszont szívesen látnál másokat, ismerkednél emberekkel, vagy csak hiányzik pár fő létszámban a kívánságtúráshoz, akkor szívesen meghirdetem neked az oldalon!

Ugye, ez felcsigázta az érdeklődésedet? Zúdítsd rám a kívánságlistádat a 30/868-3781 számon, vagy az anita@vizityuk.hu e-mail címen!