Ez meg milyen állatfajta?

„Túravezető nem téved el, csak útvonalat módosít!”

A Vízityúk…

Igen, elmúltam 40. Így csirke már nem vagyok. Meg pipi sem. Viszont a vizet szeretem. Sőt! Szerelmes vagyok belé! Töretlenül, 13 éves korom óta…

Akkor történt ugyanis, hogy apám a fejébe vette, márpedig vízitúrázni fogunk! Lelkes is volt a sok baráti család az ötlettől egészen addig, amíg a tettek mezejére nem kellett lépni. Így esett meg, hogy a végén csak a mi kis családunk maradt. Papa, mama, gyerekek…

Bőszen a 80-as években jártunk. Itt Szabolcs megyében pedig nem láttunk úton-útfélen kenukat. Így nekivágtunk a 2 hetes Tisza-túránknak egy kölcsönkért csónakkal. Valahogy így nézett ki:

Na, ez mindenre való, csak a klasszikus értelemben vett vízitúrára nem. És bizony eveztünk, mert a motor csak vésztartalék volt. Se túratapasztalat, se vízitúra-térkép, se folyóismeret. Két hét kaland a Tiszabecs-Tokaj távon!

Hogy mi lett a végeredmény? Nálam: SZERELEM. Csupa nagybetűvel. Azután elkezdtünk saját kenukat gyártani, és 17 évesen már önállóan vezettem túrát a Bodrogon.

Azóta emberek százainak (legnagyobb örömömre már a gyerekeiknek, unokáiknak) mutathattam meg a Felső-Tisza izgalmait, az Öreg-Túr nyugalmát, a Bodrog és a Bodrog-ártér szépségeit.

Más emberek, ha kalandra vágynak, külföldre mennek egy kis adrenalin-fröccsért. Én a Felső-Tisza zúgóit választom, és ezt még kisebb gyermekkel is megtehetem. Vagy megeshet, hogy eltévedünk a Bodrog-ártér dzsungelében, egy természetvédelmi terület kellős közepén. Hidd el, az is izgi!

Ha nyugalmat szeretnék, elég becsukni a szemem, és hallom a csöndes, titokzatos Túron, ahogy az evezőmről lepereg a víz, látom a jégmadarak égszínkék tovarebbenését, a gyönyörű, bársonykék színű, sávos szitakötők táncát. A tábortűz izzó parazsát a nyár csillagokkal teletűzdelt éjszakai égboltja alatt.

Ez maga a nagybetűs SZERELMEM!

Tudom, sokan vágytok kalandra, izgalomra, saját magatok kipróbálására, csöndre, harmóniára, civilizáció-mentességre. Mindezeket te is átélheted. Szánj magadra és a családodra egy kis időt! Meglátod, megéri! Gyere velem, és megmutatom neked az érzést!

Wermeser Anita